Φιλοθέη Ματσίγκου

Filothei Matsigkou
What kind of goals should we have for a purposeful life?

Ο Mark Twain είχε πει: «Οι δύο σημαντικότερες μέρες της ζωής σου είναι η μέρα που γεννήθηκες… και η μέρα που ανακαλύπτεις τo γιατί». Έχεις καθίσει να σκεφτείς «γιατί σπουδάζω σε αυτό το πεδίο», «γιατί θέλω να αποκτήσω αυτή την δουλειά», «γιατί θέλω αυτό το πτυχίο», «γιατί είμαι εθελοντής σε αυτό τον οργανισμό», «γιατί θέλω να σπουδάσω στο εξωτερικό». Οι περισσότεροι από εμάς απαντούν αυτές τις ερωτήσεις με αυτόν τον τρόπο: «επειδή πρέπει να γίνω δικηγόρος, πωλητής, διευθυντής, μηχανικός, δάσκαλος, λογιστής και η λίστα συνεχίζεται».

Ο λόγος για αυτό είναι επειδή από την ηλικία των πέντε μας έχουν κάνει την ερώτηση ξανά και ξανά: «Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;». Όμως, αν σου έλεγα πως όλα αυτά τα χρόνια έχεις παραπλανηθεί στο να πιστεύεις πως θα είσαι ευτυχισμένος στη ζωή σου μόνο αν πας σε κάποιο «καλό» πανεπιστήμιο. Να βρεις μια «καλή» δουλειά. Να έχεις μια «καλή» οικογένεια. Αποταμίευε χρήματα για όταν είσαι σε μεγάλη ηλικία. Τι θα γινόταν αν σου έλεγα πως όλα αυτά τα χρόνια δεν σου έχουν κάνει την σωστή ερώτηση;

Η Φιλοθέη Mατσίγκου είναι Σύμβουλος Καριέρας και Προσωπικής Ανάπτυξης στην LeadCompass, εταιρεία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού την οποία συν-ίδρυσε. Εξειδικεύεται στην ανάπτυξη νέων χρησιμοποιώντας τις μεθόδους της βιωματικής μάθησης, κβαντικής εκπαίδευσης και μαιευτικής του Σωκράτη. Στην πενταετή επαγγελματική και εθελοντική εμπειρία της στην Ελλάδα, Ρουμανία και Γκάνα, έχει δημιουργήσει και οργανώσει δεκάδες προγράμματα προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης σε 1000+ νέους.

Είναι κάτοχος πτυχίου του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με ειδίκευση στη Δια βίου Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων. Σκοπός της είναι να ξεκλειδώσει έναν ισχυρό τρόπο σκέψης σε κάθε νέο ώστε να μπορεί να αποκτήσει όλα τα απαραίτητα εφόδια για να ηγηθεί της ζωής του με νόημα και να μεταβεί επιτυχημένα από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας.