Οι πρώτες σκέψεις που έρχονται στο μυαλό ενός μέσου ανθρώπου στο άκουσμα των λέξεων «πυρηνική φυσική» είναι η βόμβα και τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. Όμως μακριά και πέρα από αυτές τις εφαρμογές της, υπάρχει ένας άλλος ανεξερεύνητος κόσμος. Η πυρηνική φυσική ως ο κατ' εξοχήν κλάδος της φυσικής που μελετάει τα πιο βασικά συστατικά της ύλης και της δομής της είναι ίσως ο φυσικός κλάδος με τις λιγότερες άμεσες πρακτικές εφαρμογές.
Σε αυτήν την ομιλία θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε την λογική πίσω από τα πειράματα πυρηνικής φυσικής και να «απενοχοποιήσουμε» την επιστήμη. Θα δείξουμε κάποιες από τις τελευταίες σημαντικές ανακαλύψεις της και θα παρουσιάσουμε τα συμπεράσματα της σε σχέση με την δομή της ύλης που υπάρχει γύρω μας.
Ο Γιώργος Λάσκαρης είναι μέλος της Ομάδας Αδρονικής Φυσικής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) στην Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Γεννημένος στην Αθήνα και μεγαλωμένος στον Πειραιά σπούδασε Φυσική στην Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και στο Πανεπιστήμιο Duke στην Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα του σχετίζονται με την μελέτη της πυρηνικής δύναμης δηλαδή της δύναμης που είναι υπεύθυνη για την σταθερότητα της φυσικής ύλης που υπάρχει γύρω μας. Πραγματοποιώντας πειράματα σε επιταχυντές των ΗΠΑ και της Ευρώπης μελετά την πυρηνική δομή των ελαφρών πυρήνων και την αλληλεπίδραση των πρωτονίων και νετρονίων μέσα σε βαρύτερους πυρήνες.