Η γλώσσα δεν αντανακλά απλά τι έχουμε στο μυαλό μας και τις ιδέες μας, αλλά είναι ο ίδιος ο μηχανισμός σχηματοποίησης τους. Επιπλέον, δεν σκεφτόμαστε όλοι το ίδιο, αλλά μάλλον κινούμαστε κατά μήκος των γραμμών που μας ορίζουν οι γλώσσες που μιλάμε. Κατανοώντας αυτό το βασικό γεγονός, μας επιτρέπεται να κατανοήσουμε τις διαφορετικές γλώσσες ως μικρόκοσμους διαφορετικών τρόπων σκέψης και συμπεριφορών. Μαθαίνοντας νέες γλώσσες μας επιτρέπεται να γίνουμε αναγνώστες του νου. Είναι ο τρόπος μας να καταλάβουμε τον τρόπο σκέψης ποικίλων ανθρώπων, να προβλέψουμε πώς ίσως θα αντιδρούσαν σε συγκεκριμένες συνθήκες, να κατανοήσουμε την ποικιλότητα των συμπεριφορών τους και τελικά να τις προβάλλουμε πάνω στις δικές μας ιδέες και συμπεριφορές και να τις επεναξετάσουμε υπό μία νέα οπτική.
Ο Πάνος Αθανασόπουλος είναι ο διευθυντής του Εργαστηρίου Αντίληψης και Εκμάθησης στο πανεπιστήμιο του Lancaster, όπου κατέχει έδρα στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία. Τα ερευνητικά του προγράμματα αναζητούν πως άνθρωποι από διαφορετικά πολιτισμικά και γλωσσολογικά υπόβαθρα επικοινωνούν και αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους, εστιάζοντας στο πως βλέπουν τα χρώματα και τα αντικείμενα και στο πως βιώνουν την κίνηση και το χρόνο.
Πράγματι, διεπιστημονικά ασχολούμενος στη φύση, έχει ενώσει θεωρητικές γνώσεις και μεθόδους από την Ανθρωπολογία, τη Γλωσσολογία , την Ψυχολογία και τη Νευροεπιστήμη για να αναπτύξει ένα καινούργιο πλαίσιο μελέτης στα πρότυπα σκέψεων στους δίγλωσσους, επεκτείνοντας έτσι την υπόθεση της σχετικότητας του γλωσσολογικού/πολιτισμικού υποβάθρου (η ιδέα ότι άνθρωποι από διαφορετικά πολιτισμικά και γλωσσολογικά υπόβαθρα σκέφτονται και αντιλαμβάνονται τον κόσμο διαφορετικά) στο χώρο της εκμάθησης μιας δεύτερης γλώσσας.
Το PhD, το οποίo απέκτησε το 2006 από το πανεπιστήμιο του Essex, του έδωσε το βραβείο του Graduate Student από τον Αμερικανικό Συνεταιρισμό για την Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία. Έπειτα, συνέχισε να δημοσιεύει σε γνωστά επιστημονικά περιοδικά και είναι ο πιο πολυδιαβασμένος συγγραφέας σε διάφορες επιστημονικές και μη εκδόσεις όπως στο Psychological Science, The Modern Language Journal, The Independent και στο The Guardian. Η πιο πρόσφατη έρευνα του στις επιδράσεις της γλώσσας στην αντίληψη, συμπεριλήφθηκε σε ένα ντοκιμαντέρ του ραδιοφώνου του BBC πάνω στα οφέλη της διγλωσσίας. Καλείται συχνά να δώσει δημόσιες ομιλίες ανα τον κόσμο, εκ των οποίων η πιο πρόσφατη είναι στο ίδρυμα Einstein στο Βερολίνο.