Πέτρος Μαρτινίδης

Petros Martinidis
Το βάρος της ελαφρότητας

Για ποιό λόγο θα άκουγε ένας 20χρονος τι έχει να πει ένας 70χρονος; Για να διαπιστώσει εάν είναι εφικτή η επικοινωνία ζωντανών-νεκρών!

«Βάρος της ελαφρότητας» εννοώ κάθε εμπράγματη ανταπόκριση σε επινοήσεις ανυπόστατων οντοτήτων ή συνθηκών, που έχουν γίνει για ψυχαγωγικούς λόγους. Τέτοιου είδους εμπράγματη ανταπόκριση, λ.χ., δεν ήταν το πείραμα των Μάικελσον και Μόρλεϋ το 1887, για να αποδείξουν ότι υπάρχει ο «αιθέρας». Μια μακραίωνη παράδοση απορρίφθηκε, έτσι, κι επέτρεψε την ανάπτυξη ορθότερων θεωριών για το πώς ταξιδεύει το φως στο διάστημα. Η σύντομη ομιλία θα περιοριστεί σε δείγματα εμπράγματων ανταποκρίσεων που είναι ανταποκρίσεις στο ανυπόστατο.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1946, με σπουδές Αρχιτεκτονικής (Θεσσαλονίκη), Ψυχολογίας και Θεωρίας κειμένων (Παρίσι), Ιστορίας και φιλοσοφίας των επιστημών (Λονδίνο), δίδαξε στην Πολυτεχνική Σχολή για 35 χρόνια κι εξακολουθεί να διδάσκει σε μεταπτυχιακά άλλων Σχολών. Έχει γράψει πολλά άρθρα και βιβλία σχετικά με τα επιστημονικά του πεδία και 10 αστυνομικά μυθιστορήματα τα τελευταία 20 χρόνια.