Στο ξεκίνημα της 3ης χιλιετίας μια από τις σημαντικότερες τεχνολογικές προκλήσεις είναι η δημιουργία ρεαλιστικών εμπειριών μέσα από την Εικονική Πραγματικότητα.
Εικονική πραγματικότητα (Virtual reality - VR) και Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence - AI): δυο όροι του πολύ προσφάτου παρόντος άλλα και του μέλλοντος - στο διηνεκές!
•Πόση πραγματικότητα υπάρχει μέσα στην Εικονική Πραγματικότητα;
•Ποιος είναι ο ρόλος του Παιδαγωγικού Πράκτορα μέσα σε ένα Εικονικό Περιβάλλον Μάθησης;
•Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να υποκαταστήσει τον δάσκαλο;
•Με ποιο τρόπο η εικονική πραγματικότητα συμβάλει στην εκπαιδευτική διαδικασία;
Η Θεοδούλη Τερζίδου είναι εκπαιδευτικός της επιστήμης της Πληροφορικής και Υποψήφια Διδάκτορας στο Εργαστήριο Πολυμέσων του τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ. Είναι απόφοιτος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών [ΟΠΑ] με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, από το τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ.
Κύριο αντικείμενο της έρευνας της αποτελούν οι Ευφυείς Παιδαγωγικοί Πράκτορες [Intelligent Pedagogical Agents] για Εικονικά Περιβάλλοντα Μάθησης, ενώ στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται επίσης η Παιχνιδοκεντρική Μάθηση [Game Based Learning], η Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση [Distance Learning], η Υποστηριζόμενη από Υπολογιστές Συνεργατική Μάθηση [CSCL] και η Επικοινωνία Ανθρώπου-Μηχανής [HCI]. Οπαδός των νέων τεχνολογιών, διερευνά καινοτόμες μεθόδους με στόχο την πραγματική μάθηση μέσα σε εικονικά περιβάλλοντα, με την ταυτόχρονη βοήθεια εικονικών πρακτόρων.
Ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα ως προγραμματίστρια στη Γερμανία, ακολούθως επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε τη δική της εταιρεία Πληροφορικής, για να περάσει τέλος στο χώρο της εκπαίδευσης, όπου μετρά πάνω από 15 χρόνια διδακτικής εμπειρίας στην Α'/θμια και Β'/θμια εκπαίδευση, αλλά και σε ενήλικες. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών [ΕΠΥ] του Παραρτήματος Μακεδονίας-Θράκης, Πρέσβειρα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού (Europe Code Week) στην Ελλάδα και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Πληροφορικής [ΠΔΠ], του οποίου οι νικητές εκπροσωπούν τη χώρα μας στη Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής [ΙΟΙ]. Τέλος, ως εκπαιδευτικός, αλλά και υπέρμαχος της άποψης ότι η δεξιότητα του προγραμματισμού δίνει στα παιδιά μια υπερδύναμη, έχει ιδρύσει το εθελοντικό club "CoderDojo Thessaloniki", το οποίο προσφέρει δωρεάν μαθήματα κώδικα σε παιδιά και νέους.