Νάνσυ Κοκολάκη

Παιδιά Χωρίς Εφιάλτες

Οι τρέχουσες κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη σχετικά με τα θέματα των προσφύγων, φέρνουν στο επίκεντρο της σκέψης μας τα παιδιά που φεύγουν από τον πόλεμο και φτάνουν στις χώρες του δυτικού κόσμου. Η ζωή γι’ αυτά τα παιδιά μπορεί να φαίνεται άδικη και να μοιάζει με κακό όνειρο αλλά όπως και στα παραμύθια, κάποιοι ήρωες πρέπει να περάσουν μέσα από τα δύσβατα μονοπάτια, να επιβιώσουν από τo σκοτεινό δάσος και τους κινδύνους του, για να βρουν το δικό τους happy ending. Μπορεί ένα παραμύθι να σταματήσει τους εφιάλτες τους; ‘Ένα εικονογραφημένο παραμύθι χωρίς λόγια που θα διανεμηθεί στα παιδιά των προσφύγων από μαθητές που κατοικούν στις περιοχές υποδοχής τους, έχει τη δύναμη να προωθήσει το μήνυμα της ειρήνης και της αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών εθνικοτήτων και πολιτισμών;

Σε απάντηση, οι Κακές Παρέες με την πρωτοβουλία τους ΠΑΙΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΦΙΑΛΤΕΣ, υποστηρίζουν οτι με όπλο την τέχνη ως εκπαιδευτικό εργαλείο, μπορούμε να συνεισφέρουμε στην προσωπική ανάπτυξη των παιδιών της Ευρώπης και να μεταδώσουμε στους μελλοντικούς ενήλικες της, αξίες όπως η ισότητα και ο σεβασμός στην διαφορετικότητα, ώστε να ελπίζουμε σε ένα μέλλον χωρίς πολέμους.

H Νάνσυ, είναι μέλος του πολιτιστικού οργανισμού Bad Crowd. Εργάζεται ως παραγωγός καλλιτεχνικών project, με πιο πρόσφατα, την ταινία ΚΑΥΣΗ με διεθνή πρεμιέρα στο Montreal World Festival και το αργεντινο-ελληνικό ντοκιμαντέρ WORKING DANCERS με πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ’16. Είναι επίσης η παραγωγός της διαδραστικής οπτικοακουστικής εγκατάστασης PROJECT ΑΤΛΑΣ, που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου το περασμένο καλοκαίρι. Μαζί με τον Νίκο Μουστάκα, ίδρυσαν τις Κακές Παρέες, οραματιζόμενοι ένα διεθνές δίκτυο καλλιτεχνών, με στόχο τη δημιουργία έργων τέχνης και κοινωνικών καλλιτεχνικών δράσεων σε όλο τον κόσμο.

‘Eχουν στο ενεργητικό τους έναν μεγάλο αριθμό ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, με συμμετοχές και βραβεύσεις σε διεθνή φεστιβάλ ενώ παράλληλα δραστηριοποιούνται και στην διανομή ταινιών. Στο βιογραφικό τους, διοργανώσεις όπως το ΈΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ΓΙΑ ΚΑΚΕΣ ΠΑΡΕΕΣ που πραγματοποιήθηκε στο ίδρυμα Κακογιάννη με εκδηλώσεις μουσικής-θεάτρου-εικαστικών τεχνών-κινηματογράφου και η αναδρομική του πολυβραβευμένου Τούρκου σκηνοθέτη, συγγραφέα και ζωγράφου Tayfun Pirselimoglu στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Επιδιώκοντας καθε project τους να αποτελεί συμπαραγωγή με άλλες χώρες, έχουν στενή συνεργασία με Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία και Ρουμανία και συμμετέχουν σε προγράμματα υποστηριζόμενα απο το Creative Europe και το Eurimages.

Επιθυμία τους να χρησιμοποιήσουν την καλλιτεχνική τους εμπειρία και τεχνογνωσία, σε κοινωνικές πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν σ’έναν καλύτερο κόσμο μέσω του πολιτισμού. Φέτος παρουσιάζουν την μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση για παιδιά και εφήβους με τίτλο ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ, ενώ η πρώτη τους διαπολιτισμική, κοινωνική και καλλιτεχνική πρωτοβουλία ΠΑΙΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΦΙΑΛΤΕΣ-CHILDREN WITHOUT NIGHTMARES, για παιδιά που ζουν σε κεντρα φιλοξενίας προσφύγων και παράλληλα για τα παιδιά των χωρών υποδοχής τους, είναι σε εξέλιξη.